Nem működik a diéta! Pedig a barátnőm ettől fogyott le

03 Jul 2019 no comments kovy Categories health

Ismerős? Sztárdiéták, női magazinban olvasott étrendek, barátnők, kollégák tanácsai fogyáshoz, ami mindenkinél tutira beválik. Mindet kipróbáltad, mégis rajtad ragadtak a plusz kilók? Miért nem működik, ha mindent betartottál?
Nézzük csak!

1. Minden ember más, de éppen ez a jó.
Az első és legfontossabb dolog, amin hajlamosak vagyunk átsiklani az az, hogy mindannyian mások vagyunk. Más alkattal, test-összetétellel, különböző anyagcsere típusokkal.
Szerinted mekkora lesz a különbség egy 175 centis, 70 kilós nő és egy 160 centis, 56 kilós nő között 1 hónap azonos diéta és mozgás után? Nem árulok e nagy titkot azzal, hogy óriási.
Ezért is van szükség arra, hogy az étrended, az edzésed megfelelően, a te saját állapotodra, szervezetedre legyen szabva, ugyanis tartós, hatékony eredményeket csak így fogsz tudni elérni.

2. Idő előtt feladod
„Akkor holnaptól kezdődhet az életmódváltás!”- veted bele magad nagy lendülettel a diéta és fitnesz világába. A lelkesedésed tegyük fel tart úgy 2-3 hétig, majd az edzések el-elmaradnak. Becsúszik egy-két csaló étkezés. Egy kis nasi, egy kis rágcsa. Egyszer pedig azon kapod magad, hogy ott tartasz, ahol elkezdted.
Ezért is érdemes az időszakos kúrák helyett tartós, hosszútávú megoldás mellett voksolni a jobb formáért.

3. Egészségügyi problémák
Minden nap mozogsz, megfelelően táplálkozol, mégis elmarad a várt siker? A hason ott az úszógumi, az izomzatod nem épül. Jogosan teszed fel magadban a kérdést: ”Mit csináltam rosszul?”. Semmit!
Érdemes ilyenkor szakemberhez fordulni és kivizsgáltatni magad, ugyanis lehetnek alapvető egészségügyi, akár hormonális okai a tapasztalt jelenségnek. Ha ez kiderül, pikk-pakk beállított napi rutinnal vághatsz bele újra a „jobb én” projektbe.

4. Túl sok a rejtett kalória
Egy koktél a barátokkal, egy kis nachos a moziban. Ebéd után egy finom latte extra tejszínnel és cukorral. Mondván, ez még belefér. El kell, hogy szomorítsalak. Nem fér bele. Mert ez a sok „kis” extra szépen felhalmozódik és rakodik.
Érdemes írnod minden nap az étkezéseidet, amiben ezek is benne vannak. Meg fogsz lepődni mennyi apróság és mennyi fránya szénhidrát és cukor kerül be a szervezetbe ilyen dolgokból.
Ha összegyűjtötted, fokozatosan érdemes letenni egy-egy választott pluszt. Már egy hét után érezni fogod magadon mennyit jelentett.

Ha tartós fogyást szeretnél elérni, de nem válnak be a „csodapraktikák”, kérd ki egy dietetikus vagy táplálkozási tanácsadó segítségét, hogy szervezeted számára a megfelelő diétába kezdhess bele, kockázatok nélkül!