Mozdulj meg az irodában

02 Jul 2019 no comments kovy Categories health

A munkahely az, ahol napjaink nagy részét töltjük. Ahol általában egy adott pózban ülve, stresszes tempóban dolgozunk. Éppen ezért egy átlagos irodista ember nagyon keveset, vagy egyáltalán nem is mozog.

Az aktivitás kimerül a mosdó-számítógép táv párszori megtételében. Esetleg néha elsétálunk a fénymásolóig is.
Ne aggódj! Ez pofon egyszerűen kompenzálható. Nézzük mire is érdemes figyelni, ha ülőmunkát végzel!

Ülés

Figyeljünk arra, hogy mindig egyenes háttal, ne görnyedten üljünk. Irodai székünkre kérjünk kifejezetten tartásjavító támlát. Nagyon fontos, hisz a tartósan helytelen tartástól a gerinc könnyen merevvé válik, elveszti hajlékonyságát. Ami egy idő után krónikus hátfájást, sérvet, ferdülést okozhat. Emellett az érrendszeri problémák, az elhízás, a cukorbetegség is könnyebben kialakul mozgásszegény életmód mellett.
Figyeljünk továbbá arra, hogy ne üljünk hosszabb ideig egy pozícióban, végképp ha az egy helytelen tartással járó helyzet.
Azért, hogy ne alakuljon ki visszér az erekben pangó vértől, érdemes még mellőzni a keresztbe tett lábakkal való ücsörgést.

Óránként mozgassuk át a testünket!

Ha óránként felállunk 5-10 percre, és megnyújtózunk, csinálunk pár fej, váll, csukló körzést, azonnal felfrissültebbnek érezzük majd magunkat. Ha van rá lehetőség, kiegészíthetjük egy iroda körül tett pár perces sétával.
A derekunkat is át tudjuk mozgatni, ha a székünkben előrehajolva megérintjük a lábfejünket, aztán felemelkedve hátrafordulunk az egyik, majd a másik irányba.
Ami még jól jöhet…
Lift helyett használjuk a lépcsőt. Menjünk mindenhova gyalog az épületen belül. Ha megbeszélnivalónk van egy kollégával, sétáljunk el hozzá üzenet, vagy telefon helyett.

Amikor az ülés az úr.

Ha időnk nem engedi az óránkénti szusszanást, akkor is végezhetünk gyakorlatokat.
Cipőből kibújva, vagy ha a lábbeli megengedi, akkor cipőben hajlítsuk be a lábujjainkat, mintha valamit meg akarnánk fogni velük, majd hirtelen engedjük el. Ismételjük meg többször egymás után.
A vádlik felpezsdítéséért emelkedjünk lábujjhegyre, majd lassan vissza. Ez segít megelőzni a visszér kialakulását.

Lélegezz!

Biztosan hallottál már a légzőgyakorlatokról. Tudod mire jó? A stressz kezelésére, egy kis külvilágtól való elszakadásra, kikapcsolódásra.
Apróságnak tűnik mégis sokat segíthet pár mély levegő „orron be-szájon ki” páros.

És, hogy miért éri meg erre naponta pár percet rászánni? Mert a mozgás felfrissít, szellemileg energetizál. Jobban teljesítesz, koncentráltabb leszel.