Párolt rizsen innen és túl

03 Jul 2019 no comments kovy Categories health

Unalmas de nagyon helathy? Sokan a rizs és a párolt zöldségeken kívül nem is nagyon próbálnak ki más alternatívát, hogy főétkezéseikhez egészséges de változatos köreteket fogyasszanak.
Mi lenne, ha mutatnánk pár izgalmas, alacsony szénhidráttartalmú reform köretet, amivel lehetőséged van kimozdulni a rizs-rizs körforgásból?
Sikerélmény és a könnyen elkészíthetőség garantált.

Karfiolrizs
Hozzávalók:
1 fej közepes karfiol
10g kókuszolaj, olívaolaj

marék petrezselyem
Elkészítés:
A karfiolt megmossuk, majd rózsáira szedjük és egy aprítógépben átjáratjuk, hogy kis szemeket kapjunk.
Az olajat felhevítjük, majd hozzáadjuk a karfiolmorzsát, megsózzuk és 5-6 percig pároljuk, míg a karfiol megpuhul. Jöhet a petrezselyem, apróra vágjuk, majd megszórjuk vele. Sült húsok, pörköltek, raguk mellé is kiváló, ízletes köret.

Sült zeller
Hozzávalók:
Közepes zellergumó
10g kókuszolaj, olívaolaj
Sültkrumpli fűszerkeverék
Elkészítés:
A megtisztított zellert vágjuk körülbelül egyforma nagyságú hasábokra. A fűszersót a kókuszolajat és a zellert forgassuk össze. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztassuk a hasábokat.
Előmelegített sütőben 180 – 200 fokon süssük aranybarnára. Sütés közben érdemes megforgatni.
Ropogósra sütve kiválóan helyettesíti a sültkrumplit. Ízlés szerint mártogatós is készíthető mellé, de tálalhatjuk húsok mellé köretként is.

Brokkoli püré

Hozzávalók:
Egy nagyobb fej brokkoli
50g tejföl vagy natúr joghurt

Elkészítés:
Az átmosott brokkolit rózsákra szedjük, majd annyi vízzel, amennyi épp ellepi feltesszük és hagyjuk puhára főni.
Amint elkészül, egy nagyobb tálban hozzáadva a tejfölt vagy joghurtot, botmixerrel pürésítjük, majd sóval, borssal fűszerezzük.

Próbálkozzatok bátran a különféle zöldségekkel és állagokkal, hogy izgalmasabbá tegyétek étkezéseiteket!