A babonáknak, hagyományoknak köszönhetően a lencse ebben az időszakban szinte minden háztartás ünnepi menüsorában megtalálható. A gazdagság, bőség szimbóluma, de emellett számos más pozitív tulajdonsága is van.
Lencse és az egészség
Érdemes lenne az év során többször fogyasztani, ugyanis jobb mint a borsó és a bab. Többször fogyasztva, beépítve az étrendbe nem csak a babona szerinti gazdagság bevonzását, de az egészségünket is nagyban támogathatjuk vele. A lencsében nagyon sok hasznos vitamin található. Többek között A-vitamin, B1-, B2-, B9-, B11-vitamin, kalcium, foszfor, folsav, magnézium, kálium, cink és vas is. Ráadásul tápláló, nagy mennyiségű fehérje van benne, ami könnyen emészthető a szervezet számára. Hozzávetőlegesen 10 dkg lencsében másfélszer több fehérje van, mint a marhahúsban. Jelentős rosttartalmát is érdemes megemlíteni (100 g-ból 3-4 g), ami akkor a legnagyobb, ha nincs lehéjazva.
Continue reading „Újév és lencse – mit érdemes tudni róla?” →