5+1 tény az avokádóról
Az avokádó ma már szinte majdnem minden háztartásban megtalálható, vagy legalábbis már a legtöbb ember találkozott vele. Nem csoda, hiszen már bármelyik nagyobb közértben beszerezhető, általában több, a zöld különböző árnyalataiban játszó fajtája közül is válogathatunk.
Az avokádó gazdag a szervezetre jótékony hatást gyakorló telítetlen zsírsavakban, emellett segítségével számos vitamint raktározhatsz el egy-egy étkezés után. A-, E-, B- és C-vitaminban gazdag, valamint jelentős a kálium-, vas-, foszfor-, nátrium-, kalcium- és magnéziumtartalma is. Kitűnő antioxidáns, és jó hatással van a szív és érrendszeri problémákra, serkenti az idegrendszer működését, valamint csökkenti a koleszterinszintet. De nézzünk néhány érdekességet is!
5+1 tény az avokádóról:
1. Annak ellenére, hogy nem édes, az avokádó valójában gyümölcs.
Rengeteg desszert készíthető belőle.
Például: fagyi, sajttorta, brownie, joghurtos finomságok.
2. Magas vitamin és ásványianyag tartalma miatt nagyon népszerű a reform konyhákban. Ez az egyetlen olyan gyümölcs, amely jelentős mennyiségű monon-telítetlen zsírsavakat biztosít a szervezet számára. Így óvva meg a szervezetet a magas koleszterinszint okozta szív- és érrendszeri problémák kialakulásától.
3. Magas zsírtartalma és jó felszívódása miatt kiváló alapanyag a bőrápoláshoz. Nemcsak hidratál, feszesít, de gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően rendkívül jól alkalmazható napégés, pír ellen.
4. Nem csak vitaminokban és ásványi anyagokban, de tápanyagokban is kimagaslik. Magas rost, és zsírtartalmú, ennek ellenére viszont kevés cukrot és szénhidrátot tartalmaz.
5. Ez a sok vitamin mind benne van a fincsi gyümölcsben: C, E, K, D és B-6. Ha ez nem lenne elég, magnézium, kálium és omega-3 zsírsavakban is ő a nyerő. Foszfor, nátrium és vas tartalmát pedig még nem is említettem.
+1. Tele van egészséges, jótékony hatású zsírokkal, amik nem csak számtalan módon támogatják a szervezetet, de nagyon finom és rendkívül könnyű beépíteni bármilyen diétába.
Ha Ti is kedvet kaptatok az avokádóhoz, ne feledjétek, hogy vásárlás előtt érdemes meggyőződni róla, hogy tapintásra puha, érett-e a gyümölcs. Készítsd el frissen, úgy a legfinomabb!